Dr. Patrașc Laura-Georgiana
Medic specialist Medicină Internă

Coronavirusurile sau Coronavirinele (abreviat CoV), descoperite în anii 1960, reprezintă o subfamilie de virusuri din familia Coronaviridelor, cu formă sferică sau ovoidală, cu diametrul de 120-160 nm, având un înveliș exterior pe care se află proeminențe glicoproteice denumite spicule, foarte lungi (24 nm), cu extremități rotunjite, care, la microscopul electronic, dau un aspect de coroană solară. Spiculele au rolul de a se lega de receptori celulari, favorizând infecția celulelor sensibile.

Genomul CoV constă dintr-o singură moleculă lineară de ARN (acid ribonucleic), monocatenară, de sens pozitiv, fiind cel mai mare ARN viral cunoscut.

CoV sunt foarte răspândite în natură, producând, la om și animale, afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, cu manifestări diverse: de la forme asimptomatice până la severe, cu potențial letal.

La om, CoV au afinitate pentru macrofage, epiteliul respirator și enteric, producând aproximativ o treime din rinofaringite și alte afecțiuni respiratorii, gastroenterite și forma particulară, deosebit de gravă, a sindromului de detresă respiratorie acută (SDRA). Reprezintă al doilea grup viral, după rinovirusuri, responsabil de inducerea rinofaringitelor, răceala comună la om.

CoV se transmit în mod direct pe cale respiratorie și prin picaturile Flugge eliminate în timpul strănutului sau a tusei, sau pe cale fecal-orală (de exemplu, mâini murdare).

Pentru infecția cu CoV nu există tratament specific sau preventiv, în cazul infecțiilor umane acesta fiind pur simptomatic.

În decembrie 2019, o nouă specie de CoV a fost identificată la pacienții cu pneumonie din Wuhan, China, aceasta fiind denumită 2019-nCoV. Analiza genetică a relevat faptul că această nouă specie este înrudită cu SARS-CoV, făcând parte din genul Betacoronavirus, subgenul Sarbecovirus. Studiile efectuate au demonstrat faptul că 2019-nCoV folosește enzima de conversie a angiotensinei 2 (ECA2) drept receptor pentru facilitarea infecției celulelor umane.  Inițial, virusul a fost izolat în culturile realizate din fluidul bronhoalveolar recoltat prin fibrobronhoscopie. ARN-ul viral a fost ulterior decelat și în sânge în cazul a 41 de pacienți în China, însă până în acest moment nu se cunoaște dacă virusul se elimină pe cale urinară sau fecală.

Simptomatologie

Cazurile confirmate până în acest moment cu infecție cu 2019-nCoV au prezentat simptomatologie variabila. Principalele simptome includ, ca și în cazul virozelor respiratorii comune:

       Febră

       Strănut

       Tuse

       Dispnee moderat-severă (greutate la respirat)

Perioada de incubație (perioada între contractarea virusului și apariția primelor simptome) variază între 2 și 14 zile.

Prevenție

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă măsuri generale de prevenție a răspândirii acestei afecțiuni, printre care se numără spălarea mâinilor cu apă și săpun, dezinfectarea suprafețelor, acoperirea gurii în momentul tusei sau stranutului cu o batistă nazală sau un șervețel, gătirea corespunzătoare a cărnii și ouălor. Totodată, este recomandată evitarea aglomerațiilor și contactul strâns cu persoane care prezintă simptomatologie specifică infecțiilor respiratorii.

În Europa, primele cazuri de infecție cu 2019-nCoV confirmate au fost în Franța, pe 24 ianuarie 2020, autoritățile locale raportând 3 persoane infectate cu acest virus. Pe 28 ianuarie 2020 un caz a fost raportat și de autoritățile germane, și în acest caz, ca și în cele din Franța, transmiterea fiind interumană. Pacientul din Germania nu a călătorit recent în China, însă a avut un contact strâns cu o persoana recent revenită din zona endemica (Wuhan).

OMS a elaborat o serie de criterii epidemiologice și clinice pentru triajul pacienților și selecția rapidă a celor ce necesită investigații de laborator pentru confirmarea infecției cu 2019-nCoV.

  1. Criterii epidemiologice
    • Orice persoană care a călătorit recent în Wuhan, China în ultimele 14 zile înainte de izbucnirea epidemiei;
    • Orice persoană care a avut contact strâns cu o persoană a cărei infecție cu 2019-nCoV a fost confirmată prin analize de laborator, cu 14 zile înainte de debutul simptomelor.
  1. Criterii clinice 
    • Orice persoană cu simptome de infecție respiratorie acută sau spitalizată cu simptomatologie specifică și investigații imagistice cu aspect sugestiv pentru pneumonie;
    • Orice persoană cu istoric recent de febră >38 grade sau infecție respiratorie acută, care prezintă inclusiv unul sau mai multe din următoarele: dispnee moderat-severă, tuse sau inflamație a gâtului.

Tratament

Persoanele infectate cu 2019-nCoV trebuie să primească tratament simptomatic, un tratament antiviral specific neexistand în prezent: oxigenoterapie în caz de dispnee moderat-severă, asigurând o saturație a oxigenului în periferie >90%, hidratare adecvată (oral sau parenteral), cu evitarea hiperhidratarii care ar putea afecta buna oxigenare a țesuturilor, tratament antibacterian empiric în vederea evitării suprainfecțiilor bacteriene pe fondul deprimării imunității în cursul infecției virale, evitarea pe cât posibil a corticoterapiei în cazurile grave din cauza potențialului crescut de efecte adverse importante (psihoze, diabet zaharat, infecții secundare).

 

Ce este coronavirus și cum putem preveni?